Kylmontör Arbetsförmedlingen

I Helsingborg har du möjlighet att utbilda dig till Kyl- och Värmepumpmontör via Arbetsförmedlingens upphandlade utbildning hos oss. I det avtalet kan vi även ta deltagare från andra delar av landet, där teorin genomförs hos oss i Helsingborg men praktik görs på hemmaorten.
Utbildningen genomförs i Helsingborg enligt avtal med Arbetsförmedlingen, avtalet är nu nytecknat och vi har starter varje månad. Studiebesök varje måndag kl 9 på Verkstadsgatan 13 i Helsingborg!

Yrket

Behovet av att skapa en anpassad miljö för människor och produkter ökar i takt med våra krav på livskvalitet, men också i takt med högre hållbarhets- och miljökrav. Vi tar ofta det för givet, men oavsett det avser människor eller produkter så behövs kyla och värme i hela samhället.

De vanligaste områdena för kylteknik är givetvis förvaring av livsmedel och andra produkter, men kylteknik används alltmer för att skapa ett bra inomhusklimat. Användningen av samma teknik för uppvärmning med hjälp av värmepumpar ökar kraftigt och utvecklas nu mot alltmer effektiva anläggningar.

Kylbranschen är en framtidsbransch där anläggningarna blir fler o fler för varje år och alltmer avancerade. Kraven på minskad miljöpåverkan ökar för varje år enligt EU-direktiv, vilket ställer krav på certifikat och utbildad personal.


Svenska Kyl & Värmepumpföreningen säger: ”Det finns ett stort behov av personal till branschen och därför är rekryteringsarbetet en av de viktigaste frågorna för våra företag, både idag och i framtiden.”

Som kylmontör ansvarar du för montage, service och underhåll på de kyl- och värmepumps-anläggningar som idag finns i allt större mängd över hela landet. Det finns även en europeisk marknad för den som är utbildad och har certifikat.
Ett viktigt fokus i utbildningen är miljökrav och en säker hantering av s.k. växthusgaser.

- Utbildningen ger dig kvalificerade kunskaper inom kylteknik och angränsande områden, t.ex.
- Grundläggande ellära (Auktorisation B enl Elsäkerthetsverket) samt styr- och reglerteknik
- Ritningsläsning, dimensionering, systemkunskap
- Kyl- och värmeteori samt därtill kopplade praktiska laborationer
- Hur man monterar, driftsätter, underhåller, felsöker och reparerar kyl- och värmepumpsanläggningar
- Kyl- och lödcertifikat (Kylcertifikat kat I-V och Lödcertifikat enl EN13133)

Vi utgår från dina erfarenheter och tidigare utbildning och tar fram en individuell studieplan för dig.
Antagningskravet är att du har någon slags gymnasieutbildning (fullständig eller delar av) gärna inom fastighet/VVS, el/energi, industri/fordon eller motsvarande utbildningar eller praktiska erfarenheter inom närliggande kompetensområden.
Även kunskaper från arbete generellt med högt tekniskt innehåll kan duga.

Utbildningen startar med 3 veckors test och kartläggning för att ta reda på vad du kan och vilket behov av utveckling och komplettering just du har. Längden på utbildningen varierar därefter utifrån dina behov, men normala tider är 30-60 veckor inkluderande praktik på en eller flera arbetsplatser. Vi har intag varje månad för Arbetsförmedlingen, kontakta oss enligt nedan för att få veta exakta datum.

Är du intresserad?
Om det här låter intressant, prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen för intresseanmälan och ett studiebesök hos oss för att få reda på mer.
Vill du ställa frågor om utbildningen kontakta gärna oss direkt enligt nedan.

Produktblad för utbildningen samt en översikt på de olika momenten finns i pdf-format här på sidan till höger under rubriken "Bilagor".

0706-472747 (Jörgen) eller 0734-211487 (Kai) eller skicka epost till
info@personalskills.se